ΕλλάδαΠρώτη Σελίδα

Έρχεται “μοντέλο Αττικής Οδού” για την καύση των σκουπιδιών μας – Τόσο θα φτάσει το κόστος της καθημερινής μας σακούλας

Η “Καθημερινή” παρουσίασε τη μελέτη που εξετάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διαχείριση απορριμμάτων της χώρας, μετά την κατάρρευση του μοντέλου ανακύκλωσης που εφαρμοζόταν (;) μέχρι τώρα. Μάλιστα στο Υπουργείο παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία δικτύου μονάδων «ενεργειακής αξιοποίησης αστικών σύμμεικτων αποβλήτων», η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του.

Προβλέπονται 6 εργοστάσια, τα οποία θα καίνε όχι μόνο “απορριμματογενές καύσιμο” (RDF, SRF), αλλά και σύμμεικτα απορρίμματα, δηλαδή αυτούσιο το περιεχόμενο του κάδου σκουπιδιών! Στην εκδήλωση συμμετείχαν, η ΔΕΗ και οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, Motor Oil, Metlen και Μεσόγειος, δηλαδή μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Για διάλογο πίσω από κλειστές πόρτες, μιλάει η “Καθημερινή”, η οποία θεωρεί δεδομένο ότι θα επιβαρυνθεί σημαντικά το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων.

Παραθέτουμε το άρθρο του Θωμά Μπιζά με τίτλο Οι αλχημείες με την καύση των σκουπιδιών, το κόστος και οι συνήθεις ύποπτοι.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης να  εξυπηρετήσει το νέο καρτέλ της καύσης των σκουπιδιών φάνηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν ενέκρινε το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.)

Στο ΕΣΔΑ μπήκαν εμπροσθοβαρώς στόχοι για τη μείωση των προς ταφή αποβλήτων κάτω από 10% για το 2030, με την υποσημείωση ότι οι στόχοι αυτοί «δεν μπορούν να επιτευχθούν αν δεν υπάρξει  ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων!!»

Να σημειώσουμε πως αυτοί οι στόχοι ήταν υψηλότεροι ποσοτικά και χρονικά ακόμα και από τους στόχους που έθεταν οι ευρωπαϊκές οδηγίες που έκαναν λόγο για 15% ταφή το 2035 υπο την προϋπόθεση η χώρα μέλος να ανακυκλώνει πάνω από το 60% το 2020. Η Ελλάδα το 2020 ανακύκλωνε περίπου 10%.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση έβαλε επίτηδες υψηλότερους γνωρίζοντας πως είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθούν για να επιβάλει τις μονάδες καύσης.


Το κόστος

Τώρα έρχονται να υλοποιήσουν τις απίστευτες αλχημείες του ΕΣΔΑ με 6 μεγάλες μονάδες καύσης απορριμμάτων με ακόμα χειρότερο τρόπο και από αυτόν που προβλέπονταν αρχικά στο ΕΣΔΑ. Δηλαδή με μονάδες καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων και με μονάδες που καίνε αποκλειστικά (RDF, SRF), το οποίο παράγεται  από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και μέρος τους καίγεται ήδη στην τσιμεντοβιομηχανία.

Όμως οι αλχημείες δεν σταματούν εδώ. Η κυβέρνηση γνωρίζει πως τέτοιου τύπου μονάδες καύσης δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε γιατί δεν θεωρούνται συμβατές με τους στόχους της κυκλικής οικονομίας.

Αποφάσισε λοιπόν να τις κάνει χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια με την γνωστή μέθοδο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα).

Δηλαδή το κράτος θα συγχρηματοδοτήσει με τους ιδιώτες την κατασκευή των μονάδων καύσης και οι ιδιώτες θα εισπράττουν από τους δήμους το αντίτιμο για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα εισέρχεται στην μονάδα για 25 τουλάχιστον χρόνια που διαρκεί η πρώτη σύμβαση.

Ό,τι ακριβώς γίνεται και με την Αττική Οδό και άλλους μεγάλους δρόμους.

Μόνο που στην περίπτωση των σκουπιδιών ο λογαριασμός θα είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερος .

Αν σήμερα τα σκουπίδια μάς στοιχίζουν περίπου 200 ευρώ ο τόνος για να τα θάβουμε, με την καύση το νούμερο θα ξεπεράσει σίγουρα τα 500 ευρώ *.

Οι δήμοι για να μπορούν να  αντιμετωπίσουν το κόστος της καύσης θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη πάω από 300%.Οι δημότες θα βλέπουν στον λογαριασμό του ρεύματος  τα σκουπίδια ακριβότερα από το ίδιο το ρεύμα.

Πού θα γίνουν οι 6 μονάδες

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι μονάδες πρόκειται να χωροθετηθούν:

• Στη Ροδόπη, καλύπτοντας όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα 62.000 τόνων.

• Στην Κοζάνη, καλύπτοντας Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία και Κέρκυρα. Θα δέχεται 288.000 τόνους απορριμμάτων.

• Στο κέντρο της Πελοποννήσου (σε μία από τις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας, Ηλείας ή Αχαΐας). Θα καλύπτει τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και το Ιόνιο πλην Κέρκυρας. Θα έχει δυναμικότητα 154.000 τόνων.

• Στη Βοιωτία, καλύπτοντας τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και τη Δυτική Αττική. Θα έχει δυναμικότητα 186.000 τόνων.

• Στην Αττική, καλύπτοντας την υπόλοιπη Αττική, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τμήμα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

• Στο Ηράκλειο, καλύπτοντας όλη την Κρήτη, τη Σαντορίνη, την Κάρπαθο και τη Ρόδο. Θα έχει δυναμικότητα 140.000 τόνων ετησίως.

Οι συνήθεις ύποπτοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Αττικής. Στην Αττική σύμφωνα με το σενάριο θα γίνει μια μονάδα καύσης «αγνώστου δυναμικότητας» η οποία θα καλύπτει όλη την Αττική εκτός της Δυτικής Αττικής που τα σκουπίδια της θα εξάγονται στην Βοιωτία της οποίας η μονάδα θα δέχεται 186.000 τόνους.

Να σημειώσουμε πως στην Αττική παράγονται ετησίως 1.900.000 τόνοι Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Ποια μονάδα καύσης μπορεί να καίει τέτοιες τεράστιες ποσότητες; Μήπως στο σχέδιο υπάρχουν και άλλες μικρότερες μονάδες αμιγώς ιδιωτικές ή και περίπου ιδιωτικές όπως της ΔΕΗ στο Λαύριο; Πού θα χωροθετηθεί η μεγάλη μονάδα;

Το μόνο σίγουρο είναι πως η μεγάλη μονάδα της Αττικής δεν θα χωροθετηθεί σε περιοχές σαν την Πολιτεία και την Γλυφάδα και ο λόγος είναι απλός. Σε αυτές τις περιοχές μένουν αυτοί που αποφασίζουν πού θα γίνουν τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις. 

” (σσ. Μια σακούλα των 10 κιλών, που θα πετάει το νοικοκυριό, θα στοιχίσει 5 ευρώ. Θα έρθει ώρα δηλαδή, που το σημερινό κόστος του οικιακού ρεύματος θα φαίνεται “λογικό”…).

Το άρθρο της Καθημερινής: Εξι μονάδες καύσης απορριμμάτων – Πού θα χωροθετηθούν

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button