Άδωνις Γεωργιάδης: Γιατί δεν θα καταφέρει να μειώσει την αναμονή στα Επείγοντα – Τι επιβαρύνει έξτρα το Αττικόν

Σε άνιση «μάχη» αναδεικνύεται, όπως όλα δείχνουν, το πρόβλημα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, με τις παρεμβάσεις για να βελτιωθούν οι χρόνοι αναμονής να έχουν μεν δρομολογηθεί αλλά να μη στοχεύουν στη «ρίζα» του, όπως αναφέρει ο ειδικός ηλεκτρονικός Τύπος. Ως αποτέλεσμα, τα Επείγοντα των μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων γεμίζουν σε κάθε εφημερία και οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν για πολλές ώρες.
Όσον αφορά τη Δυτική Αθήνα, το Νοσοκομείο Αττικόν στις εφημερίες πλημμυρίζει από κόσμο, το ygeiamou.gr αναφέρει ότι στη γνωστή για τις υπερ-πληρότητές της μονάδα το 50% των εισαγωγών είναι άνθρωποι εκτός Αττικής, εξαιτίας της υποστελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων, που αναγκάζουν τους ασθενείς να προσφύγουν στην Αθήνα. Αυτή είναι η μία μόνο από τις αιτίες που δημιουργούν ισχυρές πιέσεις στα επείγοντα των μεγάλων νοσοκομείων.
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από την αρχή του χρόνου έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ότι αποτελεί προσωπικό του «στοίχημα» η μείωση της αναμονής στα Επείγοντα κατά δύο ώρες από το Πάσχα. Το Πάσχα έφτασε και ακόμη οι μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες στην Αττική δεν έχουν εφαρμοστεί και δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Δύο είναι οι αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα. Η πρώτη αφορά στην ανακατανομή των ομάδων εφημερίας με σκοπό τον καλύτερο διαμοιρασμό των περιστατικών στα Επείγοντα. Παράλληλα με τις ομάδες, όμως, έχουν καθιερωθεί και περισσότερες ημέρες πρωινής εφημερίας για τα νοσοκομεία που δεν έχουν γενική εφημερία, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Και αυτό καθώς τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής «γεμίζουν» ασθενείς στην πρωινή εφημερία και εάν έχουν γενική εφημερία την επόμενη ημέρα καταλήγουν με μη διαθέσιμες κλίνες.
Η δεύτερη αλλαγή είναι η ένταξη τεσσάρων Κέντρων Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας στις εφημερίες. Ακόμη είναι νωρίς να γίνει η αποτίμηση από αυτή την πρωτοβουλία, καθώς οι πολίτες δεν τα έχουν γνωρίσει καλά, ενώ αναμένεται η ένταξη Κέντρων Υγείας και από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια για τα νοσοκομεία Πειραιά και δυτικής Αττικής, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει.
Την ίδια στιγμή, σε «τροχιά» υλοποίησης είναι και άλλες παρεμβάσεις, όπως η τοποθέτηση 500 τραυματιοφορέων, μιας ειδικότητας που λείπει από τα δημόσια νοσοκομεία και εξαιτίας αυτής της έλλειψης παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Οι οριστικοί πίνακες κατάταξης από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) έχουν αναρτηθεί και οι νέοι υπάλληλοι – σημειωτέον μέχρι πρότινος άνεργοι – είναι στη διαδικασία τοποθέτησης. Αυτό το μέτρο πρόκειται να προσφέρει σημαντική βοήθεια στα Επείγοντα και τις εφημερίες.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες πρόκειται να ξεκινήσει το πολυσυζητημένο «βραχιολάκι» από τον Ευαγγελισμό. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα «σκανάρει» όλους τους ασθενείς που μπαίνουν στα Επείγοντα δίνοντας στο Υπουργείο Υγείας την πραγματική εικόνα των αναμονών σε κάθε στάδιο μιας εφημερίας. Το σύστημα αυτό ήταν να έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία, ωστόσο προς το παρόν μόνο στον Ευαγγελισμό έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την εγκατάσταση των υπολογιστών και των οθονών που απαιτούνται. Εκτιμάται ότι σε περίπου 15 ημέρες οι ασθενείς, με την είσοδό τους στα Επείγοντα, θα μπορούν να παίρνουν το «βραχιολάκι» τους, το οποίο θα έχει επάνω QR code που θα σκανάρεται στα ειδικά μηχανήματα.
Σύμφωνα με εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, όλα τα παραπάνω μέτρα βοηθούν επικουρικά στις εφημερίες. Δε λύνουν, όμως, το πρόβλημα, οι αιτίες του οποίου είναι ουσιαστικά τρεις.
Οι αιτίες που επιβαρύνουν τα Επείγοντα
Η πρώτη είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, καθώς ολοένα και περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές «γυρνάνε την πλάτη» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα εξαιτίας του οποίου επιβαρύνονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής είναι το μεγάλο ποσοστό εισαγωγών περιστατικών από την Περιφέρεια, εξαιτίας των υποστελεχωμένων περιφερειακών νοσοκομείων. Στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) δείχνουν ότι στο νοσοκομείο «Αττικόν» – γνωστού για τις υπερ-πληρότητές του – το 50% των εισαγωγών είναι άνθρωποι από την Περιφέρεια.
Το τρίτο μείζον πρόβλημα στη χώρα μας που έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία σε «ασφυξία» είναι η απουσία ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Οι πολίτες, δυστυχώς, ελλείψει στελεχωμένων και οργανωμένων δομών ΠΦΥ, απευθύνονται για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας στις εφημερίες των νοσοκομείων.
Πηγή: ygeiamou.gr