Εμφύλιος στην ηγεσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και προβλήματα λειτουργίας
Ο απόλυτος αιφνιδιασμός με την καθαίρεση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτη Καλδή, μετά από απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου, ακολουθείται από κατάσταση χάους, με ανταλλαγή αλληλοαναιρούμενων εγγράφων και ρευστότητα στην ηγεσία ενός από τα μεγαλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια.
Η πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρύτανη καθηγητή Παναγιώτη Καλδή βασίστηκε σε σπουδαίο λόγο, χωρίς όμως αυτός να δίνεται στη δημοσιότητα. Στη συνέχεια έγγραφα που ακύρωναν το ένα το άλλο άρχισαν να στέλνονται στα email των πανεπιστημιακών του Ιδρύματος, δημιουργώντας εικόνα ρευστότητας.
Το απόγευμα της Τρίτης κοινοποιήθηκε η Πρόταση Δυσπιστίας στο πρόσωπο του κ. Καλδή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται μεταξύ άλλων στη στάση του Πρύτανη σε διοικητικά και οικονομικής φύσεως θέματα, ενώ κάνει λόγο και για παρακώλυση της λειτουργίας του οργάνου του Συμβουλίου Ιδρύματος.
Ακολούθησε διαπιστωτική πράξη παύσης των καθηκόντων του κ. Καλδή, την οποία όμως εντός ολίγου διαδέχτηκε άλλα πράξη που ακύρωνε την προηγούμενη. Τις υπέγραψαν αντίστοιχα δύο διαφορετικοί αντιπρυτάνεις.
Όσον αφορά τη νομιμότητα της διαδικασίας, η πρόταση δυσπιστίας είναι υπογεγραμμένη από έξι μέλη του Συμβουλίου, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ότι όντως ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία όπως προβλέπει ο νόμος (από 8 στα 11 μέλη).
Η πλευρά του Πρύτανη κάνει λόγο για μη νόμιμη διαδικασία και για «νομικές ακροβασίες», αναφέροντας ότι θα προσφύγει σε νομικές ενέργειες.
Το Συμβούλιο Ιδρύματος, του οποίου ο ρόλος μεταξύ άλλων είναι και ελεγκτικός, έχει βάσει νόμου το δικαίωμα υποβολής πρότασης δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρύτανη, εφόσον συντρέχουν λόγοι όπως τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων, μη εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, του εσωτερικού κανονισμού και των αποφάσεων του Συμβουλίου Διοίκησης καθώς και η αναιτιολόγητη μη υλοποίηση του εγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου και των προγραμματικών συμφωνιών του Ιδρύματος.
Αν και ο νόμος προβλέπει ότι δύναται έστω κι ένα μέλος του Συμβουλίου να υποβάλλει εγγράφως πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες έξι μέλη υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας, ενώ κατά την ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η μεταβατική ανάληψη καθηκόντων από την καθηγήτρια κ. Κλειώ Σγουροπούλου.
Πρόβλημα λειτουργίας
Μέσα σ’ ένα 24ωρο ανταλλαγής δεκάδων email, επικράτησε αλαλούμ μεταξύ των πανεπιστημιακών, οι οποίοι δεν γνώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει με τη Διοίκηση του Ιδρύματος.
«Υπάρχουν προγράμματα, συνεργασίες με φορείς, επιχειρήσεις αλλά και άλλα πανεπιστήμια, όπως και προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν. Σε ποιους θα απευθυνθούμε;», ανέφεραν χαρακτηριστικά πανεπιστημιακοί, οι οποίοι σημειώνουν ότι όσο συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών, πάνε πίσω οι εργασίες του Πανεπιστημίου.