“Η αστυνομία είναι κάθε μέρα μέσα στους καταυλισμούς. Υπήρξε δυστυχώς για πολλά χρόνια ανοχή”

Στην πολύπλευρη προσπάθεια της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας εστίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη του το πρωί της Τετάρτης 16/7. Ειδική αναφορά έκανε στις επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά ανά την Ελλάδα.
«Η αστυνομία είναι κάθε ημέρα μέσα στους καταυλισμούς δεν υπάρχει ούτε γωνιά που να μην κάνει επιχειρήσεις. Έχουμε και μείωση στα περιστατικά. Υπήρξε δυστυχώς για πολλά χρόνια μια ανοχή σε αυτά τα ζητήματα. Υπάρχουν οικισμοί που ζουν όλοι από τη ρευματοκλοπή» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Παρουσιάζοντας, δε, τα σχετικά στοιχεία είπε ότι «υπάρχουν περιοχές που έχουν 400-500 υπόδικους ή κατάδικους και το 80% είναι Ρομά, Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και στο πεδίο το κοινωνικό».
Σε συνέντευξή του στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει τονίσει ότι ένα μεγάλο μέρος της εγκληματικότητας στις γειτονιές της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας (κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, απάτες κτλ.) οφείλεται σε ομάδες – “μαφίες” Ρομά. Σχετικά με τη στόχευση των επιχειρήσεων στους καταυλισμούς, ανέφερε:
Οι επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιοχές με αυξημένη εγκληματικότητα, όπως στη Δυτική Αττική και τη Δυτική Αθήνα, έχουν ως στόχο, τόσο την καταστολή και τον περιορισμό πάσης φύσεως παραβατικών συμπεριφορών, όπως είναι οι κλοπές, οι διαρρήξεις, οι ληστείες και το εμπόριο ναρκωτικών, όσο και την αποτροπή και πρόληψη εγκλημάτων, μέσω της εντατικοποίησης περιπολιών, των ελέγχων και της παρουσίας δυνάμεων σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, αποσκοπούν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, αλλά και στην προστασία τους, ιδίως εκείνων που πλήττονται άμεσα από την δράση αυτών των εγκληματικών ομάδων.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, κινητοποιείται τόσο το προσωπικό των τοπικών Αστυνομικών Τμημάτων, αλλά και των Τμημάτων Ασφαλείας, και οι δυνάμεις ενισχύονται με μονάδες της ΟΠΚΕ και της Άμεσης Δράσης. Παράλληλα, δυνάμεις της ΔΙ.ΑΣ. έχουν εντείνει την παρουσία τους σε όλες τις γειτονιές, συνδράμοντας στην προσπάθεια πρόληψης και καταστολής εγκληματικών ενεργειών.
Σε ό,τι αφορά στην μονιμότητα αυτών των επιχειρήσεων, θα εξαρτηθεί από τον απολογισμό, την εκτίμηση και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του σχεδίου μας. Δεν αποκλείεται να υπάρξει σταθερή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε περιοχές όπου καταγράφονται αυξημένα περιστατικά εγκληματικής δράσης.
Το “Χαϊδάρι Σήμερα” παρατήρησε ότι μεγάλα θύματα του οργανωμένου εγκλήματος εντός των οικισμών των Ρομά είναι και οι ίδιοι οι φιλήσυχοι πολίτες Ρομά, που πιέζονται και εκβιάζονται -κυρίως οι νέοι- για να ενταχθούν στις συμμορίες. Η απάντηση του υπουργού:
Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι μεγάλα τμήματα των κοινοτήτων αυτών, βλέπουν θετικά τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ, ιδιαίτερα όταν στοχεύουν στην αντιμετώπιση εγκληματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους. Πολλά νεαρά άτομα βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, καθώς αντιμετωπίζουν εκβιασμούς και απειλές που αποσκοπούν στην ένταξή τους σε εγκληματικές ομάδες. Ο φόβος της περιθωριοποίησης από την κοινωνία τα ωθεί συχνά να ενδώσουν σε αυτές τις πιέσεις. Από την άλλη πλευρά, όταν η κοινότητα αισθάνεται ότι οι αρχές δείχνουν σεβασμό και επιτυγχάνουν απτά αποτελέσματα, τείνει να υποστηρίζει τις αστυνομικές επιχειρήσεις και να συμβάλλει στη διατήρηση της δημόσιας τάξης.
Του ζητήσαμε να μας πει πού εκτιμά ότι χωλαίνουν οι προσπάθειες του ελληνικού κράτους για την ένταξη αρκετών πολιτών Ρομά.
Παρά τις κατά καιρούς πρωτοβουλίες, η ένταξη πολιτών από κοινότητες που παρουσιάζουν διαφορετικά πολιτισμικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, παραμένει μια από τις μεγάλες προκλήσεις για το ελληνικό κράτος. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί την πολυεπίπεδη συνεργασία πολλών Υπουργείων και φορέων. Η ομαλή ένταξη αυτών των κοινωνικών ομάδων δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις καθαρά αστυνομικές δράσεις.
Η βελτίωση της κατάστασης απαιτεί μακροχρόνια και ολιστική στρατηγική, η οποία να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση, τη στήριξη της απασχόλησης, και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Η πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν αυτοί οι συμπολίτες μας, θα τους επιτρέψει να συμμετάσχουν και στην αγορά εργασίας. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με την κρατική στήριξη ως προς τους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της στέγασης, θα συμβάλλουν στο να γίνει ένα βήμα, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά το βιοτικό επίπεδο, αυτών των ανθρώπων.
Όσον αφορά την στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων τόνισε:
Η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλες τις περιοχές της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, αποτελεί μια από τις προτεραιότητές μας. Οι ανάγκες είναι υψηλές δεδομένου τόσο του μεγάλου πληθυσμού που κατοικεί σε αυτές τις περιοχές, καθώς και της αυξημένης εγκληματικότητας, που καταγράφεται.
Το τελευταίο διάστημα, υλοποιείται μια μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης, τόσο με προσλήψεις νέων αστυνομικών, όσο και με βελτίωση των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού, ώστε οι αστυνομικοί να διαθέτουν όλα τα απαραίτητα μέσα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Όσον αφορά τις επαναλαμβανόμενες συλλήψεις των ίδιων ατόμων για εγκληματικές πράξεις, σημείωσε τη συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για αλλαγή του νομικού πλαισίου:
Το φαινόμενο της σύλληψης και αποφυλάκισης των ίδιων ατόμων είναι σύνθετο πρόβλημα, που δεν άπτεται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προβαίνουμε σε τροποποιήσεις του νομικού πλαισίου, όπως για παράδειγμα στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να είμαστε σε θέση να περιορίζουμε τους παραβάτες οι οποίοι υποτροπιάζουν, επιστρέφουν γρήγορα σε παράνομες δραστηριότητες και κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Επιπλέον, με μια νέα ρύθμιση που ετοιμάζεται, όσοι πρέπει να παρουσιάζονται και να δίνουν το «παρών» για παραπάνω από μια υποδικία ή αδίκημα, θα οδηγούνται ξανά σε καταστήματα κράτησης. Σκεφτείτε ότι σε ΑΤ όπως του Αγ. Παντελεήμονα, των Αχαρνών, του Μενιδίου και του Ζεφυρίου, υπάρχουν άτομα που δίνουν 10-12 «παρών» το μήνα, για διαφορετικά αδικήματα.
Είμαστε σε διαρκή συνεργασία και προσπάθεια ώστε να θέσουμε σε εφαρμογή εκείνους τους κανόνες που θα αποτρέπουν τις προσωρινές αποφυλακίσεις και θα ενισχύουν τον σωφρονισμό και την ομαλή κοινωνική επανένταξη των παραβατών.