Το Αεροδρόμιο της Αθήνας μεγαλώνει και αλλάζει θεαματικά, με πράσινο αμφιθέατρο και φουτουριστική όψη – Εντυπωσιακές εικόνες

Το Αεροδρόμιο της Αθήνας όχι μόνο μεγαλώνει για να μπορεί να ικανοποιεί την διαρκώς αυξανόμενη επιβατική κίνηση, αλλά αποκτά και νέα, εντυπωσιακή όψη.
Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται έως το 2032, με το αεροδρόμιο να μπορεί να εξυπηρετεί έως 40 εκατ. επιβάτες ετησίως, με 125 θέσεις στάθμευσης αεροπλάνων (έναντι 83 σήμερα), 200 check in desks (έναντι 160 σήμερα) και επιφάνεια 350.000 τ.μ. (έναντι 200.000 τ.μ. σήμερα)
Τα αποκαλυπτήρια των αρχιτεκτονικών σχεδίων για το νέο Αεροδρόμιο της Αθήνας έγιναν κατά τη διάρκεια του Airline Marketing Workshop του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, από τον Andy Thomas, Managing Partner της Grimshaw Architects.
Προβλέπεται επέκταση του τέρμιναλ και δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης με φυσούνα για τα αεροσκάφη. Επίσης φαίνεται και lifting στην εξωτερική όψη του αεροδρομίου.
Στο εσωτερικό του νέου κτηρίου ο επισκέπτης θα συναντά μια μεγάλη πλατεία και ένα αμφιθέατρο τριών επιπέδων, όπου θα κυριαρχεί το λευκό χρώμα, ενώ προβλέπονται δέντρα και πολύ εσωτερικό πράσινο.
Ήδη η εταιρεία παραχώρησης του αεροδρομίου έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάπτυξη ενός πολυώροφου πάρκινγκ, εκεί που σήμερα βρίσκεται το πάρκινγκ μικρής διάρκειας, διπλά από το ξενοδοχείο Sofitel.
Το «Πρόγραμμα Επέκτασης Αεροδρομίου» βασίζεται στο Χωροταξικό Σχέδιο (Master Plan), το οποίο έχει λάβει την έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) την 27η Δεκεμβρίου 2019 και προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας του αεροδρομίου έως και 50 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
Εικόνες από το “νέο” αεροδρόμιο της Αθήνας!











Με γνώμονα την ισχυρή ανάπτυξη της επιβατικής κίνησης, ο ΔΑΑ ανακοίνωσε, πρόσφατα, ότι προχωρά σε στρατηγική επιτάχυνση των φάσεων του «Προγράμματος Επέκτασης Αεροδρομίου».
Ο τρέχων σχεδιασμός επέκτασης του τερματικού σταθμού ενσωματώνει τις φάσεις επέκτασης 33MAP και 40MAP.
Ο συνδυασμός των 2 φάσεων, όπως υποστηρίζει ο ΔΑΑ, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη:
- Βελτιστοποίηση της δυναμικότητας (40 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως έναντι των 33 εκατομμυρίων επιβατών που έχει σήμερα το Αεροδρόμιο της Αθήνας) με σταδιακή υλοποίηση ταχύτερα από την πρόβλεψη του αρχικού σχεδιασμού,
- Επιτάχυνση της ανάπτυξης των χώρων «Μη Αεροπορικών Δραστηριοτήτων» (από 13.500 τ.μ. τώρα σε 34.000 τ.μ. (αύξηση της τάξης του +150% έναντι +60% στο αρχικό σχέδιο), με βελτιωμένες επιβατικές ροές,
- Καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών – με την έγκαιρη εφαρμογή βελτιστοποιημένων διαδικασιών για την εξυπηρέτηση των επιβατών και τη μείωση των οχλήσεων κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής,
- Αποφυγή διακοπής εργασιών έως και την επέκταση του 40MAP, επιτρέποντας συνέργειες κατασκευής και σταδιακής υλοποίησης,
- Σταδιακή αύξηση δυναμικότητας εξυπηρέτησης των επιβατών, νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, για την αντιμετώπιση των αναγκών της επιβατικής κίνησης.
Όπως υποστηρίζει ο ΔΑΑ, η επιτάχυνση του 33MAP και του 40MAP συμμορφώνεται πλήρως με το Χωροταξικό Σχέδιο.
Βασικό χαρακτηριστικό είναι η περαιτέρω επέκταση του κτιρίου του κύριου αεροσταθμού (MTB) και του κτιρίου δορυφορικού αεροσταθμού (STB), με συνολική αύξηση των χώρων κατά περίπου 148.000 τ.μ. (+68%) για την παροχή πρόσθετων εγκαταστάσεων διαχείρισης επιβατών, πρόσθετων αιθουσών επιβίβασης, νέων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, διευρυμένων χώρων λιανικής πώλησης και εστίασης, καθώς και των απαιτούμενων τροποποιήσεων του οδικού δικτύου και λοιπών υποδομών στο Αεροδρόμιο της Αθήνας.
Τα άλλα μέρη του «Προγράμματος Επέκτασης Αεροδρομίου», που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των 32 θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα της πίστας και τον νέο πολυώροφο χώρο στάθμευσης οχημάτων, συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται εντός του β’ τριμήνου του 2027.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει καμία ανάγκη για πρόσθετο διάδρομο προσγείωσης / απογείωσης ή πρόσθετους τροχόδρομους.
Με πληροφορίες από το metaforespress.gr
Διάβασε και για ένα άλλο τέρμιναλ, που δεν προχωράει: Σαν τέρμιναλ αεροδρομίου ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα