Ο Δήμαρχος που άλλαξε τη μοίρα της πόλης του!
Γράφει ο Δημήτρης Τσατσαμπάς
Βγαίνοντας την Παρασκευή το μεσημέρι από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά τη λήξη συνάντησης εργασίας με τους διευθυντές των σχολείων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, με πλησίασε ένας καθηγητής και μου είπε, επί λέξει: «Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, όσον αφορά τα σχολεία, είναι έτη φωτός μπροστά από άλλους Δήμους».
Λίγο πριν από αυτό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το Τμήμα Παιδείας του Δήμου έλαβε συγχαρητήρια από τους διευθυντές των σχολείων για την άψογη συνεργασία τους.
Αυτά τα δύο περιστατικά με ώθησαν να ξεπεράσω το δεοντολογικό εμπόδιο της υπηρεσιακής μου σχέσης με το Δήμο Αγίας Βαρβάρας και, ασκώντας την υποχρέωση της αυτοδιοικητικής μου ιδιότητας, αποφάσισα να δώσω δημόσια τον “ένοχο” του μεγαλόπνοου έργου, που πραγματοποιείται στη γείτονα πόλη.
Στο νότιο άκρο των Δυτικών προαστίων, στην πόλη της Αγίας Βαρβάρας, μια περιοχή που πριν κάποια χρόνια ήταν καθηλωμένη στα σοβαρά προβλήματά της, ένας άνθρωπος, προερχόμενος από τα σπλάχνα της, κατάφερε να την αναγεννήσει.
Ο Δήμαρχος Λάμπρος Μίχος, με το όραμά του, την αποφασιστικότητά του, και την αφοσίωσή του στις ανάγκες των συμπολιτών του, έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει λαμπρή ιστορία.
Η πόλη που πριν κάποια χρόνια έπασχε, απο ανυπέρβλητες δυσκολίες, απο ανύπαρκτες υποδομές και χαμηλή ποιότητα ζωής, έχει αλλάξει ριζικά πρόσωπο και έχει εξελιχθεί σε αυτοδιοικητικό πρότυπο ανάπτυξης.
Η αλλαγή αυτή, ακόμη και από τους πιο αυστηρούς κριτές, πιστώνεται δικαίως στον Λάμπρο Μίχο, ένα παράδειγμα εμπνευσμένου Δημάρχου, που δεν περιορίζεται μόνο σε μια καλή διαχείριση, αλλά που οδηγεί ασυμβίβαστα την πόλη του σε συνεχή αναβάθμιση και πρόοδο.
Από την πρώτη ημέρα της θητείας του, έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την οικοδόμηση μιας πόλης, που να εμπνέει αξιοπρέπεια και αισιοδοξία στους πολίτες της.
Με σχέδιο και πρόγραμμα οργάνωσε άμεσα τις υπηρεσίες του Δήμου, με πρώτες την καθαριότητα και τις υποδομές. ‘Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κοινωνικό έργο, στην παιδεία και στον πολιτισμό. Δημιούργησε καινοτόμες κοινωνικές δομές, αναβάθμισε τη σχολική στέγη, ίδρυσε πολιτιστικές σχολές, αναζωογόνησε το κέντρο της πόλης και τις γειτονιές, Το αποκορύφωμα αυτής της πορείας ήταν οι δύο σταθμοί μετρό που έφεραν την πόλη 10 λεπτά απο το κέντρο της Αθήνας και απο το Λιμάνι του Πειραιά.
Σε αυτή την συναρπαστική αλλά και απαιτητική συνάμα διαδρομή έχει αφιερώσει άτελειωτες ώρες συστηματικής δουλειάς και όσες φορές χρειάστηκε, τόλμησε να συγκρουστεί με το άδικο, με συμφέροντα και κακώς κείμενα, χωρίς να υπολογίζει προσωπικό και πολιτικό κόστος.
Οι κάτοικοι, που έχουν προηγούμενες παραστάσεις, στο ερώτημα «πώς θα ήταν τα πράγματα στην Αγία Βαρβάρα χωρίς τον Λάμπρο Δήμαρχο», στην απάντησή τους είναι απόλυτοι: χωρίς αυτόν, η πόλη θα είχε μείνει στα παλιά, παγιδευμένη στα σύνθετα και δυσεπίλυτα προβλήματά της.
Το διάστημα της απουσίας του από τον Δήμο τους δικαιώνει. Το πισωγύρισμα εκείνης της περιόδου έδειξε εμφατικά πόσο αναγκαία ήταν και είναι η παρουσία του Λάμπρου Μίχου στο τιμόνι του Δήμου.
Η επιστροφή του το 2020 αποτέλεσε το σημείο αναφοράς που εκτόξευσε την πόλη σε νέα επίπεδα αναβάθμισης αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την αποτελεσματικότητά του. Όχι μόνο συνέχισε το σπουδαίο έργο του, αλλά το<τερμάτισε>. Μια περιληπτική παράθεση έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη και που μιλούν από μόνα τους το βεβαιώνει:
Έναρξη εργασιών πρότυπης Ακαδημίας Τεχνών στον πρώην εργοστασιακό χώρο της Βιοχρώμ έκτασης 40 στρεμμάτων.
Παρεμβάσεις αναβάθμισης δημοσίου χώρου, συστήματα έξυπνης πόλης και έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας – Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου.
Επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων και των αύλειων χωρών τους. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και δημοσίων κτιρίων.
Ηλεκτροκίνηση, ηλεκτροκίνητος εξοπλισμός στο Δήμο και σταθμοί φόρτισης. Ηλεκτρικά ποδήλατα για εύκολη μετακίνηση των πολιτών.
Αθλητικό Γήπεδο στα Ριμινίτικα – Κατασκευή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Βιώσιμη αστική κινητικότητα με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, νέους πεζοδρόμους. Πράσινη πιλοτική αστική γειτονιά – δεντροφύτευσεις – Πράσινες διαδρομές.
Κατασκευή πολυκέντρου κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη των αδυνάτων και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. “Καφενείο” Γυναικών.
Ανάπλαση παιδικών χαρών – Αστική αναβάθμιση πεζοδρομίων και βελτίωση της προσβασιμότητας.
Ασφαλτοστρώσεις και αστική ανάπλαση οδών. Βιοκλιματική αστική ανάπλαση οδών.
Αλλαγή φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων σε όλη την έκταση του Δήμου. Βελτίωση οδικής ασφάλειας στο δίκτυο του Δήμου.
Η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου “Ι. Καμπανέλλη”, η κατασκευή γυμναστηρίου “Υγειούς Γήρανσης” και η επαναλειτουργία του “Πάνθεον” είναι οι αμέσως επόμενοι προετοιμασμένοι στόχοι.
Ο ίδιος, όταν αναφέρεται στα επιτεύγματα του Δήμου, το πρόσωπό του φωτίζεται όταν επισημαίνει ότι η Αγία Βαρβάρα απέκτησε πανεπιστημιακό παράρτημα του ΠΑ.ΔΑ και ότι στην Αγία Βαρβάρα για τα παιδιά της πόλης λειτουργούν ήδη δύο πειραματικά σχολεία, τα μοναδικά στη Δυτική Αθήνα, προσφέροντάς τους σημαντικά εκπαιδευτικά εφόδια για το μέλλον.
Πως όμως είναι δυνατό να γίνονται όλα αυτά τα υλικά και άυλα έργα σε έναν Δήμο με ελάχιστους οικονομικούς πόρους? Και όμως για τον Λάμπρο Μίχο το αδύνατο είναι δυνατό, κατόρθωσε για όλα τα έργα να πετύχει χρηματοδότηση μαμούθ από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες.
Παράλληλα δίνοντας ο ίδιος πρώτος το παράδειγμα πέτυχε να εμπνεύσει τους συνεργάτες του στη διοίκηση, τους εργαζόμενους του Δήμου, τους δημόσιους λειτουργούς της πόλης, καθώς και μεγάλο αριθμό εθελοντών δημοτών να συμμετέχουν σε έναν διαρκή αγώνα υψηλών αυτοδιοικητικών απαιτήσεων και επιδόσεων για το καλό της πόλης και των πολιτών της.
Το μέγιστο όμως επίτευγμά του, το έργο των έργων που ξεπερνά όλα τα άλλα, είναι η αλλαγή της νοοτροπίας των κατοίκων, που πλέον αισθάνονται υπερήφανοι για τον τόπο τους. Είναι αυτή η άυλη αξία, που εμπνέει και κινητοποιεί τους ανθρώπους να οραματίζονται το μέλλον τους με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
Γιατί ο Λάμπρος Μίχος πέτυχε να αλλάξει προς το καλύτερο όχι μόνο την πορεία της πόλης του, αλλά και την ψυχολογία των κατοίκων της!
Γιατί ο Λάμπρος Μίχος δεν είναι απλά ένας επιτυχημένος Δήμαρχος, είναι ένας οραματιστής Δήμαρχος. Είναι ο ηγέτης που άλλαξε τη μοίρα της “Αγίας Βαρβάρας”.