Safe YOUth: Παρουσιάστηκε επίσημα η νέα εφαρμογή για την προστασία των ανηλίκων
Την επίσημη παρουσίαση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής “SAFE.YOUth”, που έχει ως στόχο την ενημέρωση των παιδιών και των νέων, για την προστασία τους από διάφορες μορφές κακοποίησης, βίας και παραβατικότητας και τον εφοδιασμό τους με μία εργαλειοθήκη με σύγχρονες και εύχρηστες δυνατότητες επικοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία, πραγματοποίησε σε ειδική εκδήλωση, στο Ωδείο Αθηνών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Vodafone, καθώς η εφαρμογή αποτελεί ευγενική δωρεά του Ιδρύματος προς την Ελληνική Πολιτεία.
Πρόκειται για το πρώτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξειδικευμένο και ηλικιακά στοχευμένο εργαλείο ενημέρωσης, ασφάλειας και ενδυνάμωσης των νέων που απευθύνεται παράλληλα σε τρεις ηλικιακές ομάδες (12-14, 15-18, 18+).
Την εκδήλωση συντόνισε η ηθοποιός παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα, η οποία αρχικά συνομίλησε με 5 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι μάλιστα είχαν συμβάλλει στην τελική διαμόρφωση της εφαρμογής. Οι μαθητές ανέφεραν πως όντως τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων. Εξέφρασαν, δε, την εκτίμηση ότι αυτή η αύξηση οφείλεται, κυρίως, σε οικογενειακά προβλήματα, στη μεγάλη ενασχόληση των νέων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνεχή προβολή προτύπων βίας.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσιάζοντας το ολοκληρωμένο εργαλείο πανελλαδικής εμβέλειας σημείωσε πως, «η δέσμευσή μας και η υπόσχεσή μας είναι ότι δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί απροστάτευτο. Μέσα από τα εργαλεία τα οποία έχουμε αναπτύξει, το 10201 το πενταψήφιο νούμερο, το 100, το 112 αλλά και τώρα με αυτό το “βουβό” μέσον, που είναι το safe youth με ένα κουμπί θα είμαστε σε λίγα λεπτά εκεί, να δίνουμε παρών για να σώζουμε ζωές και να εγγυόμαστε την ασφάλεια».
Η βία των ανηλίκων είναι ένα κοινωνικό ζήτημα απέναντι στο οποίο δεν θα μείνουμε αδιάφοροι. Δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί, κανέναν ανήλικο σε κίνδυνο. Η κοινωνική αστυνόμευση είναι στην πρώτη γραμμή της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας. Το νέο ψηφιακό εργαλείο αγγίζει όλες τις εκφάνσεις παραβατικών συμπεριφορών από και προς ανηλίκους και παρέχει αμεσότητα στην επικοινωνία με την ΕΛ.ΑΣ μέσα από 4 λειτουργίες“.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ευχαρίστησε τους συναρμόδιους Υπουργούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, τη Σοφία Ζαχαράκη, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Άκη Σκέρτσο, καθώς, όπως είπε, «δείχνει ότι η συμμετοχή όλων αυτών αποτελεί μια κυβερνητική συνεργασία μεταξύ όλων των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να καταλήξουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα».
Επίσης ευχαρίστησε τους Δημάρχους Αθηναίων, Γλυφάδας και Κηφισιάς για την συμμετοχή τους στην παρουσίαση, όπως και το Ίδρυμα Vodafone και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό του, κ. Χάρη Μπρουμίδη, για την σημαντική συνεισφορά της εταιρείας στην δημιουργία της εφαρμογής.
Τέλος, ευχαρίστησε και τα παιδιά “που μέσα από έναν γόνιμο διάλογο ανέδειξαν για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα περισσότερων στοχευμένων δράσεων για την προστασία ανηλίκων”.