Κηφισός ώρα μηδέν: “Κορυφαίο θέμα για το Λεκανοπέδιο, μπορεί να διαλύσει ένα κομμάτι του”
Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να μην «αντέξει» ο Κηφισός μία μεγάλη βροχόπτωση εκφράζουν οι δήμαρχοι των παρακηφισίων περιοχών.
Τη στάση τους ενισχύει μελέτη του ΕΜΠ, σύμφωνα με την οποία στην πιο ευάλωτη σε πλημμύρα ζώνη, στο νότιο τμήμα του Κηφισού, κατοικούν περίπου 250.000 άνθρωποι και βρίσκονται εκατοντάδες σημαντικές υποδομές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν επιτρέπει πλέον τη σύνδεση νέων δικτύων ομβρίων με τον Κηφισό και τον Ιλισό, καθώς θεωρούνται ότι έχουν υπερβεί το όριό τους.
Η συζήτηση με θέμα «Κηφισός ώρα μηδέν» διοργανώθηκε χθες από τον Δήμο Νίκαιας- Ρέντη με την επιστημονική στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. «Οι αστικές υποδομές είναι σχεδιασμένες και κατασκευασμένες σε άλλες εποχές, με πολύ πιο ήπιο κλίμα και δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τους κατοίκους, τα κτίρια, τους δημόσιους χώρους» ανέφερε ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης.
«Επιπλέον καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως η ρύπανση, η παραβατικότητα και η ανεξέλεγκτη δόμηση» ανέφερε, σημειώνοντας ότι επιχειρήσεις κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισού απορρίπτουν βιομηχανικά απόβλητα στο ποτάμι» είπε ενώ κατέθεσε πρόταση για την αξιοποίηση των παρακηφισίων περιοχών ως ζωνών αναψυχής.
Τη συμπεριφορά του Κηφισού στο ενδεχόμενο πλημμύρας με ανάλυση και αποτίμηση του αντιπλημμυρικού κινδύνου, ανέλυσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», και έκθεση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, σύμφωνα με την οποία μέσα στην ευάλωτη ζώνη περί τον Κηφισό βρίσκονται 146 σχολεία, 45 αθλητικές εγκαταστάσεις, 35 μνημεία, 7 μονάδες υγείας, 6 αστυνομικά τμήματα, 3 πυροσβεστικοί σταθμοί και ένας υποσταθμός του ΑΔΜΗΕ.
Το μεγαλύτερο μέρος των «εκτεθειμένων» σε περίπτωση πλημμύρας καίριων υποδομών βρίσκονται στα όρια των Δήμων Πειραιά – Αθηναίων, Νίκαιας – Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου.
«Το 2007 έγινε η αρχική μελέτη για ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή μας, με επίκεντρο τη λαχαναγορά» ανέφερε ο Ανδρέας Ευθυμίου, δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου. «Η μελέτη επικαιροποιήθηκε το 2011. Το έργο δημοπρατήθηκε το 2016 και ξεκίνησε το 2018. Το 2019 ο εργολάβος το εγκατέλειψε προφασιζόμενος την αύξηση του κόστους λόγω ενεργειακής κρίσης, κάτι που το υπουργείο Υποδομών έκανε δεκτό το 2020. Τώρα ακούμε ότι… μελετάται εκ νέου».
Κηφισός ώρα μηδέν: Η συνάντηση των δημάρχων
Η ενημερωτική αυτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου «Δημήτρης Σεϊτανίδης» στη Νίκαια και συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, Δήμαρχοι, πρώην Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των εμπλεκομένων Δήμων. Από τον Δήμο Πειραιά παρέστησαν επίσης ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Επισκευών Συντηρήσεων και Έργων Αυτεπιστασίας-Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Χαράλαμπος Λιακόσταυρος και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά Βασίλης Ταταρόπουλος. Συντονιστής ήταν ο Καθηγητής Ε.Μ.Π., Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Μπελαβίλας.
Η συνάντηση είχε σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση για τις τρέχουσες καταστάσεις και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι, καθώς και η διερεύνηση τρόπων επίλυσης των ζητημάτων που αφορούν στον Κηφισό.
Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη:
«Πρόκειται για το κορυφαίο θέμα του Λεκανοπεδίου, στο οποίο πρέπει να υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο ολιστικό σχέδιο πριν φτάσουμε στο σημείο να αναζητούμε ευθύνες για ό,τι πιθανόν συμβεί, όπως συνέβη στη Θεσσαλία με το φαινόμενο «Ντάνιελ».
Κοινή ήταν η απορία μας, πώς ένα ανησυχητικό φαινόμενο το οποίο μπορεί να διαλύσει ένα κομμάτι της Αττικής, δεν έχει ακόμα, εδώ και δεκαετίες, ρυθμιστεί από την κεντρική διοίκηση, καθώς οι Δήμοι δεν εμπλέκονται άμεσα ούτε έχουν αρμοδιότητα στον Κηφισό. Πώς δεν έχει υπάρξει μια συνολική μελέτη ώστε να κοστολογηθεί και να βρεθούν οι πόροι για να προχωρήσει ένα ζωτικής σημασίας έργο για τις περιοχές μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές οι τελευταίες παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής, αλλά είναι προφανές και αυτονόητο ότι δεν εξασφαλίζουν το μέλλον. Θα πρέπει επιτέλους να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες και να σταματήσει επίσης αυτός ο «μύθος» ότι, οι πόλεις πλημμυρίζουν από τα βουλωμένα φρεάτια.
Οι πόλεις πλημμυρίζουν διότι δεν έχουν σύγχρονες υποδομές, αλλά ένα απαρχαιωμένο σύστημα το οποίο χρονολογείται τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Δεν έχουμε δίκτυα και κατάλληλους αγωγούς που να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα καιρικά δεδομένα και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα πρέπει να είναι ουσιαστικές.
Αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στον Πειραιά και σε άλλους Δήμους θα σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Ως Δήμαρχοι έχουμε «χτυπήσει το καμπανάκι» αλλεπάλληλες φορές, όπως το 2016 όταν αποστείλαμε κοινή επιστολή με τον Ανδρέα Ευθυμίου και τον Γιώργο Ιωακειμίδη στην τότε κυβέρνηση για να κατανοήσει αφενός το θέμα του Κηφισού, αφετέρου ότι δεν έχουμε την ευθύνη του, ως Δήμοι. Η αγωνία μας είναι έκδηλη και από την πλευρά μας θα πιέσουμε τους αρμόδιους ώστε να βρεθεί οριστική λύση σε ένα μείζον ζήτημα ασφάλειας για τις τοπικές μας κοινωνίες».