Πρώτη ΣελίδαΔυτική Αθήνα

Ο ποδηλατόδρομος στην Ιερά Οδό προκαλεί συζητήσεις επί συζητήσεων από το 1991 μέχρι τις μέρες μας…

Με αφορμή το ρεπορτάζ με τίτλο Είναι για γέλια όποιος θέλει ποδηλατόδρομο στην Ιερά Οδό που αναρτήθηκε  στο “Χαϊδάρι Σήμερα”, 10 Ιουλίου 2024, για ιστορικούς αλλά και πολιτικούς λόγους, καταθέτω ορισμένες πληροφορίες, σκέψεις και επιφυλάξεις για το θέμα.

Ο ποδηλατόδρομος στην Ιερά Οδό προκαλεί συζητήσεις επί συζητήσεων από το 1991 μέχρι τις μέρες μας…
[Υπουργείο Μεταφορών, 2008]

Από το 1991 προβλέπεται ποδηλατόδρομος στην Ιερά Οδό (Δυτική Πύλη – Σχέδιο, Πλαίσιο του ΟΡΣΑ). Κατά καιρούς η πρόταση επανήλθε (Μελέτη ΑΣΔΑ 1997, Ολυμπιακοί αγώνες 2004 κ.λπ) και το καλοκαίρι του 2008 κατατέθηκε ξανά από το Υπουργείο Μεταφορών.

Ο ποδηλατόδρομος στην Ιερά Οδό προκαλεί συζητήσεις επί συζητήσεων από το 1991 μέχρι τις μέρες μας…
[Χ9 Μητροπολιτικό δίκτυο ποδηλάτου – Αθήνα προς Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού]

Η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ είχε υποβάλλει το 2011 σχεδιασμό στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) για ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, μεταξύ αυτών και στην Ιερά Οδό, στο πλαίσιο του  ΡΣΧ Αθήνας – Αττικής (ΥΠΕΚΑ η κα. Μπιρμπίλη).

ποδηλατόδρομος
[Ιερά Οδός στο ύψος της Καραϊσκάκη – απέναντι από το Δρομοκαΐτειο]

Κυριακή 21/10/2012: Μεγάλη επιτυχία η ποδηλατοβόλτα από τον Κεραμεικό στη Μονή Δαφνίου. Περισσότεροι από 200 ποδηλάτες πήραν μέρος στην ποδηλατοβόλτα – ξενάγηση κατά μήκος της Ιεράς Οδού, από τον Κεραμεικό έως τη Μονή Δαφνίου που συνδιοργάνωσαν η MONUMENTA, o OIKO.ΠΟΛΙ.Σ Χαϊδαρίου και οι ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αμυράς, αργότερα βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ και στη συνέχεια με τη Νέα Δημοκρατία. Περισσότερες πληροφορίες: https://tinyurl.com/4fen7xkc, https://tinyurl.com/5dx4abkt

Μπορεί να γίνει ποδηλατόδρομος στην Ιερά Οδό σήμερα;

Και ναι και όχι. Εδώ ενώθηκε η Βρετανία με τη Γαλλία και το Ρίο με το Αντίριο και δεν μπορεί να γίνει ένας ποδηλατόδρομος στην Ιερά Οδό, από την Αθήνα μέχρι το Δαφνί ή και την Ελευσίνα;

Τεχνικά κατά τη γνώμη μου μπορεί να γίνει, αλλά είναι θέμα που που εμπλέκονται αρκετοί δημόσιοι φορείς και για αυτό το λόγω έχω σοβαρές επιφυλάξεις.

Ένας επί πλέον λόγος για τη δυσκολία του εγχειρήματος είναι ότι θα πρέπει να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις, διαπλάτυνση της Ιεράς Οδού, μέσω του Βοτανικού Κήπου Διομήδους, από το Δημοτικό Γήπεδο “Τάκη Χαραλαμπίδη” μέχρι και τη Μονή Δαφνίου, πράγμα που θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο μέχρι αδύνατο να γίνει (θα εμπλακεί και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής).

ΥΓ: Η μελέτη και η έγκριση από το Πράσινο Ταμείο κ.ά. για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου στην Ιερά Οδό, που αναφέρει ο πρώην Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Βαγγέλης Ντηνιακός, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Χαϊδάρι Σήμερα, δεν τη γνωρίζω και άρα δεν μπορώ να έχω άποψη.

“Εγώ ελάλησα και αμαρτία ουκ έχω”

Κώστας Φωτεινάκης
[email protected]

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button