ΥποδομέςΠρώτη Σελίδα

Μετρό: Έρχεται WiFi στους σταθμούς αλλά το… σήμα αναζητείται

Οι υποσχέσεις για κάλυψη με σήμα κινητής τηλεφωνίας 5G του δικτύου του Μετρό περισσεύουν, αλλά το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Το WiFi μάλιστα στις πλατφόρμες του υπογείου δικτύου ακούστηκε πρώτη φορά το 2011, χωρίς ωστόσο ποτέ να λειτουργήσει σε όλο το δίκτυο.

WiFi στο Mετρό

Πλέον φαίνεται πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το WiFi οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει κι εκτός απροόπτου ο πρώτος σταθμός, στον οποίο η εγκατάσταση θα έχει ολοκληρωθεί και δοθεί προς χρήση θα είναι έτοιμος στα τέλη αυτού του μήνα, αν και ακόμα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Ο πρώτος σταθμός που θα προσφέρει πρόσβαση σε ασύρματο Ίντερνετ θα είναι αυτός της Ακρόπολης (Γραμμή 2) και ακολούθως θα ανακοινωθεί και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αντίστοιχων εργασιών σε όλο το δίκτυο.

Στην πρόοδο του συγκεκριμένου έργου αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής ΔιακυβέρνησηςΔημήτρης Παπαστεργίου. Το εν λόγω έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του WiFi4GR, ώστε οι επιβάτες να έχουν δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ο . Παπαστεργίου επεσήμανε ότι και η κάλυψη των λεωφορείων της Αθήνας με ασύρματο Ίντερνετ έχει προχωρήσει καθώς το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά θα πρέπει να σταθεροποιηθεί ο στόλος, ο οποίος τώρα βρίσκεται σε φάση ανανέωσης ώστε να είναι σαφές σε ποια οχήματα θα εγκατασταθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός.

επέκταση προς Ίλιον wifi

Ακόμα αγνοείται το σήμα της κινητής

Οι εργασίες, λοιπόν, για το WiFi γίνεται προσπάθεια επιτέλους να προχωρήσουν, ωστόσο δεν υπάρχει φως για το έργο της κάλυψης με σήμα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) του δικτύου του Μετρό. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε υπογραφεί στις αρχές του 2023, αλλά έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει σήμα στους πιλοτικούς σταθμούς.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τελικά το πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά την κάλυψη πέντε διαδοχικών σταθμών της Γραμμής 2 (Άγιος Δημήτριος, έως και Ελληνικό) και των μεταξύ τους σηράγγων. Η πιλοτική εφαρμογή θα επιτρέψει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να καταλήξουν στην εφαρμογή της πλέον κατάλληλης τεχνολογικής λύσης για την ευρύτερη κάλυψη του συνολικού δικτύου της ΣΤΑΣΥ.

Το προσεχές φθινόπωρο το υπουργείο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει κι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη του συνόλου του δικτύου του μετρό της Αθήνας. Εκτιμάται μάλιστα ότι αν οι εργασίες επιταχυνθούν, το μεγαλύτερο τμήμα δεν αποκλείεται να έχει καλυφθεί με σήμα έως το τέλος του 2025.

Παράλληλα σε περίπου μία εβδομάδα από τώρα ολοκληρώνονται και οι μετρήσεις για τα σημεία του δικτύου του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας που δεν καλύπτονται από κινητή τηλεφωνία ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η κάλυψή τους.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button